Ahoj, mám pro vás další díl blogu. Dozvíte se, jak skladovat vaše kola, jak toastovat chleba a jak strávit co nejvíce času se svým telefonem. Jen vy a on.

Jsou dva druhy lidí. Ti, kteří mají kolo doma v pokoji nebo předsíni a ti, jimž bylo ukradeno ze sklepa. Protože já sám jsem měl ve svém slabším období (myšleno z pohledu psychického zdraví) doma najednou 4 a půl kola, vím velmi dobře, jak je problematické najít pro své miláčky dostatek prostoru, světla a tepla. A protože jsou dneska bicykly stále populárnější, méně svázané se sportem a víc s cool způsobem dopravy, koukněte se do tohoto článku na efektivní a efektní způsoby jejich skladování přímo u sebe doma. Jinak malý technický detail, umístěte pod kolo vždy nepropustný koberec. Já to nedělal a moje parkety mají nyní zajímavý levhartí vzor z olejových skvrn a zažraného silničního šmíru.

Na držáku kol Shelfie je kolo uchyceno za sedlo. Autorem je Juergen Beneke.

 

 

Značka Bugatti, která ovšem nemá mimo jedné věci nic společného s italským výrobcem automobilů, vyvinula toaster, který je průhledný. Vynález se společně se splachovací ruličkou toaletního papíru Zewa pro mě stává vychytávkou roku 2014 a je mi záhadou, proč na to nikdo nepřišel dříve. Už nikdy si nepřipálíte topinku, zkrátka dokonalost sama. Dokonce si v toasteru dle výrobce můžete udělat třeba i steak. Na druhou stranu, když občas (opravdu občas) vysypávám ty odpadní/odpadlé věci co zůstávají v útrobách mého domácího konvenčního toastovače, říkám si, že bych je nepotřeboval mít na očích. Beru to rovnou vysavačem, abych se přiznal. A jaká je ta jedna společná věc toasteru Bugatti s vozy Bugatti? Asi jeho cena, která činí pouhý jeden tisíc amerických dolarů. Sázím opět na čínské kopie pro normální smrtelníky.

Průhledný toaster italské značky Bugatti.

 

Hráli jste si jako děti s dřevěnými kostkami? Já ano a doteď nostalgicky vzpomínám na rozsáhlé kostkové pevnosti (vojáky na hradbách suplovaly figurky z Člověče) a bitvy obrněné techniky (trojúhelníkové kostky byly tanky a kvádry transportéry). Teď to působí, že jsem byl malý militaristický násilník, ale maminka mě vždy chválila jako tiché dítě. Každopádně designéři Kyuhyung Cho a Erik Olovsson hrají na notu dětských vzpomínek a vytvořili modulární systém úložných prostor, který nápadně připomíná právě dřevěné kostky. Můžete si tak složit vlastní knihovnu, police, nebo cokoliv vás napadne. Otvory v kostkách pojmou snad jakoukoliv myslitelnou věc. Přijde mi, že výsledná skládačka vypadá tak trochu orientálně, ale líbí se mi to.

Modulární nábytek ROOM vznikl ve spolupráci designérů Kyuhyunga Cho a Erika Olovssona.

 

Můj telefon je totálně mimo současný trend. Má tlačítka, display o rozměru asi 160 x 160 pixelů a internetové stránky zobrazuje..., no vlastně je ani nezobrazuje, nemá smysl to zkoušet. Takže když jsem třeba s přáteli v restauraci a všichni u stolu neteční k okolí zuřivě leští své Retina dotykáče (a píšou si nejspíš sami sobě navzájem), cítím se osamocený a méněcenný. Mrzí mě to o to víc, že nenajdu použití pro tuhle vychytávku. Původně jsem si myslel, že je to nějaký promyšlený zesilovač zvuku z telefonu, ale ve skutečnosti je to prostá miska na nudle s dírou na iPhone. Takže ikdyž jíte těstoviny oběma rukama, můžete pohodlně sledovat virtuální dění a necítit se odtržený. Autoři jsou Daisuke Nagatomo a Minnie Jan a cílem designu je minimalizovat IDS. IDS znamená iPhone Detachment Syndrome, neboli v překladu Syndrom odtržení se od iPhonu. Vyvstává otázka, zda-li je to celé myšleno jako vtip nebo se jedná o krutý střet s realitou dnešního světa. Asijské jméno jednoho z designérů ukazuje spíš k tomu druhému.

Poznejte, k čemu je věc na obrázku a můžete vyhrát vraždícího robota nebo praktický vařič.

 

 

A z českého koutku tu pro vás mám malou pozvánku. Minulou středu jsem přišel do práce do naší Galerie Czechdesign ve Vojtěšské ulici a koukám, že se nějak (opticky) zvětšila a je v ní jedna z nejlepších instalací, co jsem za poslední dobu viděl. Ukázalo se, že jsem zapomněl na vernisáž, která zde proběhla o den dříve a měla následky v podobě kruté kocoviny mých spolupracovnic. A trochu mi v mé všímavosti také uniklo, že Galerii má pro sebe zamluvený náš soused papírnictví Papelote, které zde vytvořilo suprovou výstavu na téma dopisů. Zaprvé se tedy určitě přijďte podívat k nám na hezkou výstavu a zadruhé se ve stejné ulici koukněte i do obchodu Papelote. Papírnictví je suprový příklad jak má vypadat dobrý podnikatelský záměr a produkuje skutečně krásné věci. Více informací najdete na facebookových stránkách naší galerie.

Klasický sortiment papírnictví Papelote.

 

 

A tímto končím dnešní velikonoční speciál bez jediné zmínky o Velikonocích. Kéž by byly velikonoční speciály všechny takové.

 

 

Zdroje obrázků
http://cdn.shopify.com/s/files/1/0363/4777/t/2/assets/slideshow_1.jpg?364
http://www.digitaltrends.com/wp-content/uploads/2014/04/bugatti-noun-toaster.jpg
http://www.kyuhyungcho.com/index.php?/furniture/room-font-colorrednewfont/
http://www.spoon-tamago.com/wp-content/uploads/2013/02/anti-loneliness-ramen-bowl.jpg
http://artbooksgallery.cz/wp-content/uploads/2012/05/IMG_6306.jpg